Beskrivelse af kostpolitikken i VindMøllen
Vi tager udgangspunkt i Vejle Kommunes sundhedspolitik, som bl.a. siger, sunde kostvaner skal være en naturlig del af hverdagen
VindMøllens kostpolitik
I VindMøllen har vi Fødevarestyrelsens bronzemærke i økologi (Spisemærket).
Mål
Vi tager udgangspunkt i Vejle Kommunes sundhedspolitik. Vi vil gerne være med til at sikre, at børnene får en god og ernæringsrigtig kost.
- At børnene får nogle sunde kostvaner med i bagagen.
- At børnene får sund og nærende mad, så de trives i nuet.
- Vi lægger vægt på, at vi om morgenen starter stille og roligt, samt at vi ved alle måltider generelt sidder stille og roligt og spiser.
Delmål
Børnene skal have sund og varieret kost, som sikrer en jævn forbrænding dagen igennem, hvilket giver overskud til at deltage aktivt i sin egen hverdag og sikre læring.
Se vores mad og måltidspolitik herunder, hvor vi beskriver dagligdagen i begge afdelinger.
Vores kostpolitik vil blive opdateret i starten af 2025.
VindMøllens kostpolitik
-
Køkken, kost, økologi
Køkken:
I VindMøllen har vi 2 køkkener, et i hvert hus, hvor der er ansat en kostansvarlig og
en medhjælper, som arbejder på skift i begge huse. Den kostansvarlige har ansvar
for den kost, der bliver tilberedt og serveret i VindMøllen.
De 2 køkkener er godkendt af fødevarestyrelsen, og kontrolrapport/smiley hænger i
institutionen.Kost:
Vi vælger friske råvarer, gerne økologiske. VindMøllen har et økologisk bronze
spisemærke, hvilket betyder at børnene hver dag får serveret mindst mellem 30-60%
økologiske produkter.
Den varme mad er hovedsagligt lavet fra bunden, med mange grøntsager. Der bages ofte
brød til eftermiddagsmad.Økologi:
Kornprodukter, mælkeprodukter og frugt er altid økologisk.
Pædagogiske Principper:
- Måltid er kulturskabende og understøtter det sociale fællesskab.
- Sund kost er afgørende for barnets trivsel.
- Gennem sund kost giver det børnene mulighed for at udvikles optimalt – motorisk,
mentalt og socialt. - Skabe glade aktive børn, som trives.
Vi mener at:
Sund mad er en meget vigtig forudsætning for, at vi kan sikre vores børn et godt helbred
og forebyggelse af sygdomme.
Gennem kosten kan vi sikre, at børnene trives både fysisk, psykisk og socialt.Mål for alle børn i VindMøllen:
- At børnene får nogle sunde kostvaner med i bagagen.
- At børnene får sund og nærende mad, så de trives i nuet.
-
Madkultur
Vi vægter fællesskabet omkring måltiderne i VindMøllen højt. Det betyder at:
- Børnene altid spiser i små grupper, så der er en rolig og hyggelig atmosfære under
måltider. - Når vi spiser, er der mulighed for at tale med børnene om, hvad der er sundt og
usundt. - Vi giver børnene gode spisevaner ved f.eks. at opfordre til at smage på maden,
spise varieret og ved at tale pænt om maden. - Vi arbejder bevidst med, at børnene er selvhjulpne under måltidet.
- De voksne sætter rammen omkring måltidet, ved at være rollemodel og spiser
derfor et pædagogisk måltid sammen med børnene. - Vi lærer børnene bordskik, siger på skift, værsgo, vente på tur, give mulighed for at smage på nye ting, vi tilbyder kniv og gaffel, og hjælper hinanden.
- I perioder kan frokosten blive lavet som bål mad.
Sådan gør vi i VindMøllen:
Vi har forældrebetalt madordning.
- Det er vigtigt, at barnet får en god start på dagen, i form af et morgenmåltid.
- I Vinding afd. tilbyder vi havregryn, cornflakes, rugfras og yoghurt med mysli,
rosiner, frugt og mælk fra kl. 6.45-8.00. - I Mølholm afd. tilbyder vi havregryn, rugfras og frisk frugt i skiver fra kl. 7.00-
8.00. - Fra kl. 9.00-9.30 serveres der et halvt stykke rugbrød og frugt, mens der afholdes
samling. - Ca. kl. 11.00 serveres der frokost i vores afdelinger. Vi serverer de fleste dage
rugbrød med varieret pålæg og lune retter med rigeligt grøntsager og frugt. Der serveres vand til. - Ved 14-tiden serveres et afvekslende eftermiddagsmåltid, der indeholder både
noget der mætter, og frugt/grønt. Hertil serveres vand.
Specielle hensyn:
Vi tager hensyn til børn med anden etnisk baggrund.
Er der specielle hensyn der skal tages, er det personalet, der beslutter, på hvilken måde
det skal udføres, sammen med forældrene.Forebyggelse af overvægt:
Hvis vi har børn med overvægts problemer, sætter vi tidligt ind og i samarbejde med
forældrene, søger vi hjælp og vejledning hos sundhedspleje, kostkonsulent eller
bevægelseskonsulent. - Børnene altid spiser i små grupper, så der er en rolig og hyggelig atmosfære under